Cøliaki/gluten intollerance

Hvad kan cøliaki give af symptomer?

Cøliaki kan vise sig på flere forskellige måder. De typiske symptomer er løse og hyppige afføringer. Afføringen er ofte voluminøs (dvs. omfangsrig), gråhvid og ildelugtende.

Der kan være mavesmerter, luftgener, vægttab og mathed. Børn, som lider af cøliaki, kan få hæmmet væksten og være irritable (sure og grædende).

Tilstanden kan også give svage og diskrete symptomer. Voksne har ofte gener i mange år, før diagnosen stilles.

Diaré kan udløses af flere andre lidelser. Det kan f.eks. være akutte infektioner, særlig mave- og tarminfektioner, eller den kan skyldes betændelsestilstande i tyktarmen.

Der er imidlertid mange cøliakipatienter, som har fået stillet diagnosen cøliaki, uden at de har haft diaré eller andre tarmgener. I dag antager man,

at kun omkring halvdelen af de uopdagede cøliakipatienter har diarégener.

Fordi de yderste lag (fimrehår) i tyndtarmen er ødelagt, kan optagelsen af enkelte næringsstoffer blive reduceret. Dette gælder blandt andet fedtstoffer og fedtløselige vitaminer,

calcium, jern og vitaminerne folat og B12. Tilskud med jern vil oftest have mindre virkning, indtil lægen har fået stillet en korrekt diagnose, og man er begyndt på en glutenfri kost.

Ved for ringe optagelse af føden kan der opstå mangeltilstande (malabsorption). Mangel på fedtopløselige vitaminer vil f.eks kunne give

reduceret nattesyn og knogleskørhed (osteoporose). Også calciummangel kan efter lang tid give knogleskørhed.

Jernmangel og mangel på folat og vitamin B12 kan give en lav blodprocent ( anæmi). Det kan medføre træthed og reduceret ydeevne. Langvarig

mangel på folat og vitamin B12 kan også give nerveskader. Dette kan manifestere sig i form af hukommelsesproblemer eller usikre bevægelser.

Påfaldende træthed, knogleskørhed og uforklarlige mavesmerter er alle symptomer, der kan skyldes cøliaki. Hos spædbørn og mindre børn er

dårlig trivsel, manglende vægtøgning og vægttab almindeligt. Nedsat højdevækst er almindelig hos større børn.

 

gluten

Har du cøliaki, skal du undgå kostens indhold af gluten og derfor holde en diæt uden hvede, rug og byg.

Almindelige danske havreprodukter indeholder små mængder af andre kornsorter. Denne sammenblanding sker både på marken og på møllen.

Derfor skal du også undgå almindelig havre, men du må til gengæld gerne spise specialfremstillet havre og produkter fremstillet af specialfremstillet havre.

Cøliaki bliver af og til forvekslet med allergi over for korn.

Hvor findes gluten?

Hvede:

Bulgur, couscous, durumhvede, emmer, enkorn, fuldkornshvedemel, grahamsmel, hvedekerner, hvedekim, hvedeklid, hvedemel, hvedeprotein, hvedestivelse, mannagryn, semulje, sigtemel, spelt og urhvede.

Rug:

Rugkerner og rugmel.

Byg:

Byggryn og bygmalt.

Havre:

Havregryn, havremel, havre mix, mysli, havreklid og havrekager.

Du må gerne spise specialfremstillet havre og produkter fremstillet af specialfremstillet havre.

Fødevarer med gluten

I de følgende produkter kan du møde gluten, men det er ikke sikkert. Du er derfor nødt til at læse varedeklarationen.

Kornprodukter:

Bageblandinger, brød, kager, kiks, madlavningsfløde, morgenmadsprodukter, panering (rasp), pasta, vafler.

Kødprodukter:

Bouillon, farsvarer, færdige middagsretter, paté, pølse, pålægsvarer, sovs og stuvning.

Tilbehør:

Ketchup, mayonnaise, sennep, remoulade, karry og andre krydderiblandinger.

Slik:

Fyldt chokolade, karameller, lakrids, lakridskonfekt og vingummi.

Diverse:

Chips, frosne kartoffelprodukter og ristede løg.

Drikkevarer:

Øl. Du må dog drikke max en letøl eller pilsnerøl (skatteklasse 1) om dagen. Dog ikke hvedeøl.